Zavřít

Milí designéři,
chceme zjistit, jak vám novinky o vašem oboru zprostředkovat co nejlépe.

Pomozte nám zodpovězením 7 otázek
Kro Bistro & Bar navazuje na původní koncept Kro Kitchen – haute cuisine street food – který rozšiřuje o plnohodnotný, špičkový bar. | Foto: Radek Úlehla Kro Bistro & Bar navazuje na původní koncept Kro Kitchen – haute cuisine street food – který rozšiřuje o plnohodnotný, špičkový bar. | Foto: Radek Úlehla

Bistra, ze kterých se vám nebude chtít domů. Vybíráme místa, kde občerství váš žaludek i ducha

Představujeme čtyři pražská bistra, kde si na své přijde každý. Bez výjimky. Vyrazit sem můžete na oběd, večeři, víkendový brunch nebo strávit večer nad koktejlem. Tato místa uspokojí mlsné jazýčky masožravců i zaryté vegetariány a vegany, ba dokonce i ty, kteří si v jídelníčku hlídají svůj energetický příjem. Jejich společným jmenovatelem jsou pokrmy z lokálních surovin a do detailu promyšlené interiéry, jejichž koncepty dotvářejí umělecká díla od českých i zahraničních autorů. Zveme vás do kuřaty provoněného Kro Kitchen, zdravým jídlem a vitamíny nabitého FUEL bistra, klidného Café bistro Venue přímo v centru Prahy a Amerikou inspirovaného Big Smokers.

Kro Kitchen, Bistro & Bar Sokolovská

Naše první zastávka je v Karlíně, kde najdete koncept propojeného bistra s koktejlovým barem a otevřenou kuchyní. Ideální na pochůzky po celý den. Řeč je o nedávno otevřeném podniku – Kro Kitchen – jenž je nejnovějším přírůstkem do rodiny KRO. Za jeho konceptem a třemi pobočkami stojí parta okolo spolumajitele Vojtěcha Václavíka, v čele s šéfkuchařem Vaškem Kršňákem a barmanem Pavlem Sochorem, která navzdory pandemické době začala obohacovat zdejší gastro scénu. Čím, říkáte si? Recept je jednoduchý – designový interiér a dobře zpracované kvalitní suroviny. V posledních letech, kdy se víc a víc prosazuje promyšlený a kvalitní junk food, vsadili na grilovaná kuřata, práci se zeleninou od farmářů, vlastní kořenící směsi, kimchi nebo tempeh a v případě karlínského Bistro & Bar spoustu vychytaných signature drinků, jako třeba Paloma s českým Aquavitem nebo Old Fashioned s ghí a misem.

Černobílou kombinaci v interiéru rozbíjí obraz Michaely Červené v pastelových barvách. | Foto: Radek ÚlehlaČernobílou kombinaci v interiéru rozbíjí obraz Michaely Červené v pastelových barvách. | Foto: Radek Úlehla

Interiér je práce architektů Davida Neuhäusla a Matěje Hunala, se kterými KRO spolupracuje přes dva roky. „Už od prvních skic pro bistro na Vinohradské bylo jasné, že mají pro náš koncept správný přístup. V Karlíně jsme vycházeli ze společných rysů předchozích poboček. Práce s otevřenou kuchyní a barem, ikonické osvětlení, originální linkrustou od našeho dvorního ilustrátora Davida Černého a grafika Marka Fanty, písmeny menu na zdech od Vojty Káleckého. Všechny spolupráce, které ve výsledku skvěle fungují, tvoří ucelený designový přístup,“ doplňuje Václavík.

Vašek Kršňák doporučuje vyzkoušet čtvrtku kuřete s originální Jamajskou kuchyní inspirovanou Jerk marinádou a butter chicken omáčkou, ke kterému si zákazníci mohou zvolit přílohu. „Z předkrmů je také skvělý tatarák a tapiokové chipsy a z vege jídel náš vlastní Tempeh z fazolí a hrachu.“ | Foto: Jiří ZemanVašek Kršňák doporučuje vyzkoušet čtvrtku kuřete s originální Jamajskou kuchyní inspirovanou Jerk marinádou a butter chicken omáčkou, ke kterému si zákazníci mohou zvolit přílohu. „Z předkrmů je také skvělý tatarák a tapiokové chipsy a z vege jídel náš vlastní Tempeh z fazolí a hrachu.“ | Foto: Jiří Zeman

Prostoru dominují dva pulty, ke kterým mohou návštěvníci usednout a pozorovat proces tvorby drinku či pokrmu. Nábytek na míru z překližky dostal elegantní černý nátěr, a je tak v kontrastu s nerezem a bílým obkladem. Podlahu tvoří očištěné původní terazzo. Barvami a vůněmi nabité servírované jídlo si vychutnáte navíc za přítomnosti díla Michaely Červené, které vás spolu s pokrmem dobije energií na zbytek dne. 

Kro se rozrostlo z Vinohrad, kde má také svoji kavárnu s pekařstvím a další rotisserii, do Karlína. | Foto: Radek ÚlehlaKro se rozrostlo z Vinohrad, kde má také svoji kavárnu s pekařstvím a další rotisserii, do Karlína. | Foto: Radek Úlehla

FUEL fitness & healthy bistro v Karlíně

V Karlíně se ještě chvíli zdržíme. Naše druhá zastávka je určena pro všechny milovníky rozmanitých jídel a chutí, od fitness přes vegany, vegetariány až po keto, a vyvážených nápojů, které vás „nakopnou“. Je na čase zamířit do bistra FUELJedná se o unikátní koncept, který k přípravě jídel, nápojů i veškerých alko i nealko drinků přistupuje v moderním pojetí a s respektem ke zdravému a vyváženému životnímu stylu. Zakládá si na spolupráci s lokálními dodavateli, jakými jsou např. maso Steinhauser, sýry Krasolesí, farma rodiny Němcových. Jídla jsou připravena z domácích surovin a rozdělují se do několika kategorií Build, Balance, Burn, Vegan, Vegetarian, Gluten Free a Keto. Na Á la Carte Menu tak vždy naleznete přesný obsah makroživin, abyste věděli, kolik bílkovin, sacharidů a tuků vybrané jídlo obsahuje.

Rozmanitá škála jídla, fitness limonád a smoothies, alko i nealko drinků zajisté uspokojí každého náročného milovníka zdravého a moderního životního stylu. | Zdroj: FUEL bistroRozmanitá škála jídla, fitness limonád a smoothies, alko i nealko drinků zajisté uspokojí každého náročného milovníka zdravého a moderního životního stylu. | Zdroj: FUEL bistro

Interiér v industriálním prostředí, ve kterém si vychutnáte snídani, brunch, oběd nebo večeři, je laděn do tónů dřeva a šedé. Atmosféru dotvářejí pokojovky a punkový styl podtrhují tři obrazy nad pultem od vizuálního umělce Marka Ehrenbergera, které dobře hrají s tmavě zelenou barvou na židlích. Místo FUEL je ideální i pro setkání nad kávou, kterou si tady praží vlastní. Dochutit si ji můžete hrachovým nebo ovesným mlékem od Green Heads.

 K večernímu menu neváhejte ochutnat některé z organických biodynamických vín. Na své si přijdou i milovníci vína z řad veganů, protože FUEL bistro má pro ně připravena vína, a to z produkce Giol a Muredy. | Zdroj: FUEL bistro K večernímu menu neváhejte ochutnat některé z organických biodynamických vín. Na své si přijdou i milovníci vína z řad veganů, protože FUEL bistro má pro ně připravena vína, a to z produkce Giol a Muredy. | Zdroj: FUEL bistro

A co by doporučil majitel FUEL bistra návštěvníkům ochutnat? „Na brunch, který se servíruje každý víkend od 10:00 do 15:00 doporučuji mimo jiné ochutnat Shakshuku s pečenou dýní hokaido, čerstvým sýrem z Krasolesí a naší vegan focacciou. K večeři si nenechte ujít kuřecí prso s hráškovým hummusem a kořením Dukkah.“

Interiér FUEL fitness & healthy bistro v Karlíně zdobí obrazy od vizuálního umělce Marka Ehrenbergera. | Zdroj: FUEL bistroInteriér FUEL fitness & healthy bistro v Karlíně zdobí obrazy od vizuálního umělce Marka Ehrenbergera. | Zdroj: FUEL bistro

Venue na Starém Městě

V samotném centru Prahy je hezkých bister pramálo. O to větším překvapením pro vás bude naše třetí zastávka Café bistro Venue na pražském Havelském tržišti. Venue je moderní místo, s přátelskou atmosférou a profesionální obsluhou, trendy jídlem a drinky, výběrovou kávou a vynikajícími víny a proseccem. Majitel Jakub Ševr spolu s Viktorem Kunertem, Karinou Korenblum si zakládají na domácích produktech a sezónních surovinách z tuzemských farem a trhů. Ačkoli je menu pestré, snídaně je ve Venue základ. Nejoblíbenější, jak prozradil Jakub, je Hash ze sladkých brambor, Chicken & waffles nebo Quinoa super food bowl. 

Venue se nachází v centru Prahy na pražském Havelském náměstí. | Foto: Robert ŽákovičVenue se nachází v centru Prahy na pražském Havelském náměstí. | Foto: Robert Žákovič

Budete-li v centru Prahy, nezapomeňte se zastavit na skvělý brunch do Venue. | Zdroj: VenueBudete-li v centru Prahy, nezapomeňte se zastavit na skvělý brunch do Venue. | Zdroj: Venue

Interiér je výsledkem práce architektky Martiny Schultes, která kromě židlí a nástěnných lamp řešila celý interiér zakázkovou výrobou. S Martinou jsme spolupracovali už na několikátém projektu, dobře se známe a víme, co od sebe očekávat. Představy jsme měli vcelku jasné a s Martinou jsem pak vše jen konzultovali a ladili detaily.“

Ostré hrany a tvary písmena V se prolínají na stropním osvětlení z chromových trubek, skladbě dřevěné podlahy, čelním obložení baru vyrobeného z kovových L profilů, originálních radiátorech i podsvíceném nápisu. | Foto: Robert ŽákovičOstré hrany a tvary písmena V se prolínají na stropním osvětlení z chromových trubek, skladbě dřevěné podlahy, čelním obložení baru vyrobeného z kovových L profilů, originálních radiátorech i podsvíceném nápisu. | Foto: Robert Žákovič

Surový nádech klenutých stropů potažených šedou stěrkou naopak zjemňuje prvek pudrové růžové stěrky na baru a části podlahy a koňaková vintage kůže na lavici. Ani ve Venue nechybí umění na zdech, kterým je v tomto případě grafická podoba asijské ženy od ruského ilustrátora Viktora Miller-Gausy. Architektka na ni náhodně narazila na Pinterestu a použila ji při prvotních moodboardech. Majiteli se líbila natolik, že autora zkontaktovala a získala originál. Dnes je doslova tváří celého konceptu.

Velkoformátový obraz byl zvolen záměrně jako jediná dekorace surových stěn interiéru. | Foto: Robert ŽákovičVelkoformátový obraz byl zvolen záměrně jako jediná dekorace surových stěn interiéru. | Foto: Robert Žákovič

Big Smokers v Holešovicích

Hledáte–li bistro, ve kterém zhřešíte a zároveň v sobě chováte bezostyšnou lásku k masu, máme pro vás tip v pražských Holešovicích. Koncept rychlého jídla na bázi amerického barbecue z českých surovin, to je po mnoha stránkách jedinečný podnik Big Smokers a také naše dnešní poslední zastávka. Interiér prošpikovaný uměním a kvalitním designem a menu nabité masem od shora dolů vás rozhodně nezklame. Připravte se na dávku šťavnatého uzeného bůčku, na kvalitní vepřové, hovězí a kuřecí maso nebo na klobásy vlastní výroby, které se vám rozplynou na jazyku. Kombinace chutí doladí nevšední přílohy od bramborového salátu, příjemně kyselé nakládané zeleniny přes domácí nadýchané briošky po ostré fazole s masem. Hořké pivní speciály od malých českých pivovarů jsou už jen třešničkou na dortu.

Vizualita amerického barbeque se vyznačuje hned několika prvky, které se v návrhu propisují ve volných interpretacích. Host se obsluhuje sám, jídlo a pití dostává u pultu, kde i rovnou platí. Celé stolování pak odkazuje k piknikům. | Foto: Jan ZimaVizualita amerického barbeque se vyznačuje hned několika prvky, které se v návrhu propisují ve volných interpretacích. Host se obsluhuje sám, jídlo a pití dostává u pultu, kde i rovnou platí. Celé stolování pak odkazuje k piknikům. | Foto: Jan Zima

Koncept restaurace je založen na masitých pokrmech amerického barbeque. | Foto: Jan ZimaKoncept restaurace je založen na masitých pokrmech amerického barbeque. | Foto: Jan Zima

Celý proces vaření mohou návštěvníci restaurace sledovat díky otevřené kuchyni. Provoz se blíží jídelně, přičemž jídlo dostanete naservírované na táce. Svůj kousek Ameriky si pak vychutnáte v příjemné atmosféře tonů zelené, které se rozprostírají na stěnách i podlaze velkorysých ploch restaurace. Spolumajitel Tomáš Oujezdský oslovil k architektonickému řešení prostoru architekty Pavla Nového a Víta Svobodu z 0,5 Studia. „Zadáním bylo přenést atmosféru barbeque restaurací z USA do Holešovic, a to bez zbytečného patosu a falešných dekorací. Architektům se povedlo prostor pojmout racionálně a nepředesignovat jej. Oba autoři se rovněž vyhnuli současným populárním trendům a dokázali posunout design gastro zařízení zase o krok dál.“

Obrazy na zdech v Big Smokers jsou od malíře Alexeye Klyuykova, který také spolupracoval na merchandisingu. | Foto: Jan ZimaObrazy na zdech v Big Smokers jsou od malíře Alexeye Klyuykova, který také spolupracoval na merchandisingu. | Foto: Jan Zima

Další články