Jak proměnit starý dům v útulné místo, kde se prolíná moderní design s odkazy tradice? Příkladem je usedlost V Bezovém Údolí. Její majitelé Tereza a Michal Hoškovi si díky tomuto projektu plní své sny. Pustili se do rozsáhlé rekonstrukce budovy se snahou o zachování její historické podoby. Výsledkem je boutique hotel s autentickým genius loci, který nabízí stylové ubytování a vytříbené gastronomické zážitky.
Usedlost V Bezovém Údolí se nachází v Kryštofově Údolí na severní straně Ještědského hřbetu. Pašerácká stezka, která v minulosti tajemným údolím vedla, byla předlohou pro pochod pašeráků v předehře opery Hubička od Bedřicha Smetany. Kromě barokního dřevěného kostela, orloje, muzea betlémů a dalších historických památek nabízí okolí údolí nespočet možností pro turistiku. Tzv. Křišťálové údolí má již 600letou historii sklářství.
Budova se ukrývá v malebném prostředí. | Zdroj: V Bezovém Údolí
Původní název místa „Holundergrunt“ (Bezové údolí) se stal inspirací pro jméno nového butikového hotelu. Dnešní podoba chalupy a přilehlé stodoly odráží estetické vnímání současných majitelů, kterými jsou manželé Hoškovi.
„Náš styl je velice prostý – milujeme světlo, čistotu, jednoduchost a přírodní materiály. Navrhli a zrealizovali jsme ji tak, jako bychom v ní chtěli sami žít. Je to takové zhmotnění našeho životního stylu,“ přibližuje Michal Hošek. Našel propojení dosavadních manažerských zkušeností se zálibou v budování. Do celé rekonstrukce se pustil bez pomoci architekta, veškeré stavební práce si řídil sám. Výsledkem je unikátní místo se stylovým ubytováním a restaurací lákající na vytříbené pochoutky.
Místo je oázou, klid uprostřed přírody. | Zdroj: V Bezovém Údolí
První zápis budovy je datován 16. dubna 1600. Je to jedno z nejstarších stavení v obci, v 19. století tu byla hospoda. Má se za to, že se právě v ní setkávali zmiňovaní pašeráci. Křížová chalupa, jak ji místní také nazývají, se na zimu vždy odkrývá očím. Od silnice ji totiž dělí stromořadí listnatých stromů. „Půl roku se tak můžete kochat její krásou a snít, co byste s ní udělali. Pamatuji si na hodiny strávené s kamarády, kdy jsme diskutovali o možném využití chalupy,“ vzpomíná Michal na chvíle, kdy se rozhodoval o budoucí podobě místa.
Stačí poslouchat dům, celým procesem vás provede
Roubený dům je unikátní ukázkou vesnické lidové architektury 17. století. Patří mezi jednu z pouze osmi zachovalých křížových chalup (s křížovým půdorysem) v Česku. Chalupa prošla kompletní, ale citlivou rekonstrukcí, při které byl kladen důraz na zachování její historické podoby ze začátku 19. století. Zachováno bylo vše, co jen mohlo být zachováno.
Okna byla nahrazena věrnými replikami. | Zdroj: V Bezovém Údolí
Veškeré tesařské konstrukce prošly pečlivou prohlídkou, nevyhovující trámy byly nahrazeny materiálem z jiné historické stavby. Stejně tak byly obnoveny kamenné zděné konstrukce. Pro izolaci svislých konstrukcí byla použita dobová skladba z rákosu, hlíny, hliněné omítky, hliněného štuku a bílý vápenný nátěr. Na podlahách je půdovka/topinka.
V interiéru se dokonale snoubí minulost s moderním designem. | Zdroj: V Bezovém Údolí
Historický ráz objektu pomáhají zachovat okna a dveře, které jsou přesnými replikami těch původních. A to včetně detailů, jako například řezbářem vyladěné čtyřlístky na dveřích do kuchyně. Vzpomínkou na jednu z předchozích rekonstrukcí z roku 1818 je tesařské signování letopočtu na dubovém portálu hlavních dveří.
V celém prostoru se snoubí bílá barva s přírodními dřevěnými prvky. | Zdroj: V Bezovém Údolí
Největší problémy během rekonstrukce byly spojeny se spodní vodou. „Když už jsme měli například na podzim připravené mlatové cesty, přišlo jarní tání a uvnitř domu se vytvořily tři ohromné bazény. Museli jsme veškeré okolí domu upravit tak, aby si voda našla nejrychlejší možnou cestu do potoka,“ popisuje Michal úskalí realizace.
Celý objekt je kulturní památkou, na rekonstrukci se tak vztahovala určitá pravidla. Tato specifika ale Michal vnímá pozitivně. „Stačí poslouchat dům a on vás celým procesem vede. Každá rekonstrukce je samozřejmě náročná, a to zejména tím, že nevíte, co vás čeká za dalším rohem. V jakém stavu jsou jednotlivé konstrukce, dostupnost potřebných materiálů či kapacity řemeslníků. My jsme ale měli ohromné štěstí na veškeré spolupracující firmy a velmi dobře hodnotím i přístup pracovníků památkového ústavu.“
Velkorysý prostor umožnil vytvořit zázemí pro ubytování v několika samostatných pokojích, každý z nich je originál nesoucí společné prvky. Dominantní bílá barva přispívá k minimalistickému pojetí interiéru, jednotlivé místnosti zútulňují dřevěné prvky a další pečlivě zvolené doplňky.
Nejblíže k obloze pokoj Komín. | Zdroj: V Bezovém Údolí
S vášní pro design
Manželé Hoškovi spolu sdílí vášeň pro architekturu a design, což je patrné na každém kroku. Vizuální styl objektu je kombinací mnoha inspirací ze světové minimalistické architektury, funkcionalismu a přírody.
V interiéru si našel své čestné místo český design. Budově dominuje prosklený štít z dílen Janošík, interiér obohacují svítidla od Brokisu Lucie Koldové a Lasvitu Jana Plecháče a Henryho Wielguse. Svou roli zde hraje také nábytek TON od René Šulce a Master&Master.
Designově promyšlené koupelny nabízí komfort pro dělo i duši. | Zdroj: V Bezovém Údolí
Místní dodavatelé se postarali i o skleněná a kovová zábradlí, okna a dveře jsou dílem firmy Betys ze Cvikova. Postele a matrace jsou od českého výrobce Purtex. Přívětivé prostředí dotváří nábytek, interiérové doplňky a textil z Juliestore. Tento koncept založila Tereza Hošková v roce 2017, kromě udržitelné módy a bytových doplňků nabízí i autorský nábytek a keramiku.
Celý interiér je laděný do světlých tónů. | Zdroj: V Bezovém Údolí
Vůně a chutě regionu
Po dokonalém vizuálním zážitku si přijdou na své také chuťové buňky. Zážitková restaurace nabízí moderní českou kuchyni z lokálních ingrediencí nejvyšší kvality. Srdcem Bezové restaurace s pekárnou je kulinářské řemeslo Karla Doležala, který dříve působil v olomouckém Long Story Short, v pražském Savoy či Esce.
V Bezové restauraci ožívají vůně a chutě regionu. | Zdroj: V Bezovém Údolí
V nabídce kuchyně jsou produkty místních pěstitelů a chovatelů, vyrábějí si zde vlastní šťávy, oleje, zavařeniny a kompoty, fermentované suroviny. Kulinářskými zážitky restaurace jsou obědy z pece, večeře formou a la carte menu a degustace. Ubytovaní hosté se mohou nechat hýčkat snídaní do postele.
Zážitková restaurace nabízí zážitek pro naše chuťové buňky. | Zdroj: V Bezovém Údolí
Najedí se dobře jak příznivci klasické kuchyně, tak strávníci upřednostňující veganské a vegetariánské pokrmy. Šéfkuchař přetváří starou kulinářskou tradici v moderní kuchyň, a dává tak nový dech původním receptům místního regionu. Vše v úctě k tradičním hodnotám a udržitelnému stylu života.
Po úspěšném dokončení rekonstrukce objektu a uvedení celého konceptu do provozu manželé Hoškovi plánují, co dalšího vytvořit. Chtějí zde například vybudovat wellness zázemí, sauny a jejich snem je vytvoření Glampingové vesničky. Zároveň se pustili do obnovy původního sadu, kde postupně vysazují řadu původních odrůd ovocných stromů.