Zavřít

Milí designéři,
chceme zjistit, jak vám novinky o vašem oboru zprostředkovat co nejlépe.

Pomozte nám zodpovězením 7 otázek
Autorem stavebního návrhu domku, který dokáže plnohodnotně fungovat bez napojení na vodovod, elektřinu a kanalizaci, je architekt Vojtěch Lichý ze studia MLAA. | Foto: Jitka Barešová / Zakladatel projektu Českého soběstačného domu Pavel Podruh | Zdroj: unyp.cz Autorem stavebního návrhu domku, který dokáže plnohodnotně fungovat bez napojení na vodovod, elektřinu a kanalizaci, je architekt Vojtěch Lichý ze studia MLAA. | Foto: Jitka Barešová / Zakladatel projektu Českého soběstačného domu Pavel Podruh | Zdroj: unyp.cz

Bez napojení na vodovod, elektřinu a kanalizaci. Jak funguje soběstačný dům, jehož interiér pomohla zařídit IKEA udržitelnými výrobky?

Dal šanci mladému architektovi navrhnout budovu unikátního projektu prvního soběstačného domu u nás a českým inženýrům umožnil vyvinout systém energetiky využívající 100% udržitelné zdroje. Toto know how navíc zdarma zveřejní ve formě manuálu veřejnosti. To je pozoruhodný příběh mladého vizionáře Pavla Podruha, za kterým jsme se vydali do sluncem napájeného domu v jižních Čechách společně s IKEA Česko, jež kompletně interiér domu vybavila.

Sluneční energie

Bez napojení na vodovod, elektřinu a kanalizaci. To je podstata provozu Českého soběstačného domu, který Pavel Podruh postavil nedaleko Vyššího Brodu v jižních Čechách minulý rok a letos v létě čeká na své první přechodné obyvatele. Ač nikdy nebyl autor projektu kutil, práce na stavbě se nezdráhal a v současné době dokončuje svépomocí poslední úpravy na domě, který rozhodně nestavěl za účelem byznys plánu. Byl to experiment, který v praxi uspěl a ze kterého se budou moci těšit ti, kteří svou návštěvu oplatí třeba naštípáním dříví. 

V roce 2016 našel Pavel Podruh pozemek nedaleko osady Kyselov, poblíž Vyššího Brodu v jižních Čechách. Stavba pak začala o 4 roky později. | Foto: Jitka BarešováV roce 2016 našel Pavel Podruh pozemek nedaleko osady Kyselov, poblíž Vyššího Brodu v jižních Čechách. Stavba pak začala o 4 roky později. | Foto: Jitka Barešová

Čelo zásuvky kuchyňské sestavy KUNGSBACKA z IKEA  je z recyklovaných materiálů a šetří zdroje Země. | Foto: Jitka BarešováČelo zásuvky kuchyňské sestavy KUNGSBACKA z IKEA je z recyklovaných materiálů a šetří zdroje Země. | Foto: Jitka Barešová

Český soběstačný dům je fascinující nejen svou inovací a udržitelností k bydlení, ale i lidským přístupem. K Pavlovu nadšení, pracovitosti a cílevědomosti se přidala postupem času i velká vděčnost všem, co se na projektu soběstačného domu podíleli, a to bez jakéhokoliv nároku na finanční ohodnocení. Všechno tohle nadšení, které se projektu dostávalo, má Pavel v plánu oplatit – dům jim poskytne zdarma k ubytování. Další vizí je propůjčení rezidence samoživitelům s dětmi nebo umělcům. Příběh Pavla Podruha zaujal redakci CZECHDESIGN i tým IKEA, který návštěvu zdokumentoval v rozhovoru svého podcastu.

Designem k udržitelnosti 

Pro partnery Pavla Podruha a Karolínu Dostálovou, která se živí jako fotografka a interiérový design je její velkou zálibou, bylo finální zařizování jejich čtyřletého projektu třešničkou na dortu. O výsledném prostoru měli základní představu – chtěli minimum nábytku v čistých liniích a interiér v tlumených barvách, který by nikterak nerušil atmosféru prostupující z okolní přírody skrze velká prosklená okna. Dům stojí na pozemku o velikosti necelých 4.000 m², uprostřed lesů a luk.

Jídelní stůl a lavice DAGLYSA designér doplnil různými druhy sedacího nábytku – bílo-béžovou židlí ODGER, křeslem z ratanu a bambusu a stoličkou KYRRE. | Foto: Jitka BarešováJídelní stůl a lavice DAGLYSA designér doplnil různými druhy sedacího nábytku – bílo-béžovou židlí ODGER, křeslem z ratanu a bambusu a stoličkou KYRRE. | Foto: Jitka Barešová

Měřítko dvoupatrového domu se odvíjelo od velikosti jednoho slunečního panelu. V přízemí je technická místnost, toaleta a obývací pokoj spojený s kuchyní. V prvním poschodí pak najdete koupelnu s dvěma ložnicemi a prostornou chodbu s místem pro pracovní stůl. | Foto: Jitka Barešová Měřítko dvoupatrového domu se odvíjelo od velikosti jednoho slunečního panelu. V přízemí je technická místnost, toaleta a obývací pokoj spojený s kuchyní. V prvním poschodí pak najdete koupelnu s dvěma ložnicemi a prostornou chodbu s místem pro pracovní stůl. | Foto: Jitka Barešová

„Dům si vyrobí veškerou potřebnou elektrickou energii ze slunce, uloží si ji v bateriích a následně spotřebuje. Zachytí maximum dešťové vody, splachuje s ní a po přečištění využije i třeba ve sprše,“ vysvětluje majitel princip soběstačnosti domu. Pro IKEA je udržitelnost jednou z dlouhodobých priorit, proto projekt podpořila kompletním vybavením domu. „Máme společné vize, a tak je spolupráce zcela přirozená a smysluplná. Chceme svým zákazníkům umožnit stále menší závislost na fosilních zdrojích,“ vysvětluje spolupráci firmy s Českým soběstačným domem Šimon Fiala, z týmu Udržitelnosti IKEA. Ke svým výrobkům přistupuje IKEA skrze tzv. demokratický design, což v sobě zahrnuje soubor principů, podle kterých se při výrobě řídí – klade důraz na cenu, kvalitu, funkci, formu a udržitelnost.

Vedle kuchyňské linky bude časem i krb, proto se zvolila varianta indukční varné desky s vestavěnou digestoří značky IKEA. | Foto: Jitka BarešováVedle kuchyňské linky bude časem i krb, proto se zvolila varianta indukční varné desky s vestavěnou digestoří značky IKEA. | Foto: Jitka Barešová

Proto byly hlavními kritérii vybavení domu tzv. „sustainable heroes“, kterými IKEA stále více a více rozšiřuje svůj sortiment. Včetně udržitelných výrobků – antracitové kuchyňské sestavy, jež je potažená folií z recyklovaných PET lahví, koupelnové baterie, která šetří teplou vodou i energii, různé udržitelně vyrobené dekorace po nábytek ze dřeva s certifikátem FFC (z udržitelně těženého dřeva) – je celý dům do posledního předmětu zařízený produkty švédské značky. „Udržitelný je také počet nábytku, kterým se chceme obklopovat a zredukovali jsme jej na nezbytné minimum,“ říká Pavel, který žije se svou rodinou v historickém centru Českého Krumlova, kde v domácnosti razí stejnou myšlenku minimalismu. Byt budou postupně dozařizovat i samotní lidé, umělci, designéři a různé kreativní duše svými díly a výrobky, kteří by na oplátku v domě během tohoto tvůrčího procesu bydleli. „Líbí se mi myšlenka tzv. crowd projektu a tvorby vzniklé z čisté sluneční energie.“

Výhled na terasu | Foto: Jitka BarešováVýhled na terasu | Foto: Jitka Barešová

Samotný návrh interiéru byla pak práce designéra týmu IKEA Davida Cavadala Mongeho, který realizaci konzultoval především s Karolínou, ale i autorem domu, architektem Vojtěchem Lichým ze studia MLAA, který se svým návrhem v roce 2016 jako student Fakulty stavební ČVUT v Praze vyhrál studentskou architektonickou soutěž, jejímž zadáním byl dům bez inženýrských sítí, pořádanou Pavlem Podruhem. „Od té doby se soutěž každý rok s různými zadáními opakujeme a prošly jí stovky studentů ze všech vysokých škol u nás a na Slovensku. Už se nám v průběhu let přihlásili i studenti z Francie, Německa, Itálie, Portugalska,“ doplňuje Pavel, který si spolupráci s architektem Vojtěchem Lichým nemůže vynachválit. „Dělá pro nás, řekl bych, nadstandardní služby, od počátku bylo jasné, že je extrémně talentovaný. Do projektu dává maximum,“ uzavírá Pavel, pro kterého je projekt domu srdeční záležitost. Jeho největší radostí ale bude, až se o něj podělí s ostatními.

Galerie

Další články