Zavřít

Milí designéři,
chceme zjistit, jak vám novinky o vašem oboru zprostředkovat co nejlépe.

Pomozte nám zodpovězením 7 otázek
Konvička Bialetti, Venus, zdroj: www.beanthere.co.za Konvička Bialetti, Venus, zdroj: www.beanthere.co.za

A Coffee Break (Podává se káva)

Pojďme si nalít šálek voňavé kávy (Pozor na klávesnici!) a společně se podívat na několik designových inspirací pro skutečné gurmety. Aneb co nás ve světě kávy zaujalo - ideově, funkčně i vizuálně.

V poslední době získávají mezi nadšenými konzumenty kávy velkou oblibu přístroje, které přenášejí dříve vyhrazené postupy zpracování do domácího prostředí. Naštěstí se kromě inovativních technologií nezapomíná ani na design. Na crowfundingovém serveru Kickstarter vloni například vzbudila pozornost novinka v podobě pražírny Ikawa. Domácí pražírny (nebo pražičky) už známe, čím ale Ikawa oslňuje? Zaprvé vzhledem, za druhé možností ovládání přes smartphone. No řekněte, co může být víc cool než si na telefonu vyladit recepturu pro „své osobní espresso“? Stačí pár minut a je hotovo. Vše přesně v souladu s překladem svahilského jména této krásky: „Stalo se!“…

Kampaň na Kickstarteru přinesla také své ovoce, a tak dobrou zprávou budiž dostupnost pražírny Ikawa už od května tohoto roku. Sympatickým aspektem je i fair-trade postoj zakladatelů firmy dovolující uživatelům Ikawy testovat a zkoumat specifika kávových bobů z malých plantáží při současné eliminaci tlaku velkých průmyslových zpracovatelů kávy.

Ikawa pražírna, zdroj: design-milk.comIkawa pražírna, zdroj: design-milk.com

Další oblíbenou domácí hračkou všech kávomilců musí být samozřejmě mlýnek aneb: „Už žádné zatuchlé supermarketové sáčky, prosím…!“ Mezi elektrickými mlýnky vyniká model z řady Bistro švýcarsko-dánské firmy Bodum. Tradiční výrobce nabízí mlýnek v několika barevných mutacích. Plášť mlýnku je vyroben z plastu, mlecí mechanismus z nerezové oceli.

Bistro mlýnek, Bodum, zdroj: www.kuchynskedoplnky.cz  Bistro mlýnek, Bodum, zdroj: www.kuchynskedoplnky.cz

Milovníci osvědčených postupů vyznávající ruční mletí zas ocení spíš klasiku v podání firmy Zassenhaus. Tradice výroby ručních kávomlýnků, sahající až do roku 1867, se odráží i v jejich současných modelech. Čisté linie mlýnku Quito ale zároveň dobře souzní i s interiérem moderní, technologiemi nabité kuchyně.

Quito mlýnek, Zassenhaus, zdroj: www.mall.czQuito mlýnek, Zassenhaus, zdroj: www.mall.cz

Máme upraženo, na správnou hrubost umleto, tak s chutí do toho! Pokud jsme namleli opravdu jemně, takřka na pudr, připravme si džezvu a v ní tradiční tureckou kávu. Pro vychutnání této orientem vonící lahůdky (a teď opravdu nemyslíme českého „turečka ve skle“) se nejlépe hodí některý z nízkých designových stolků…Co třeba spojit orientální klasiku s tou nábytkářskou a dopřát si svůj šálek u některého z legendárních kousků od Gia Pontiho? Giovanni "Giò" Ponti (1891 – 1979) jich má na svém kontě celou řadu. Mezi naše nejoblíbenější ale patří šesti-úhelný modulární stolek z 50. let tvarem i systémem skládání připomínající včelí plástev.

Ponti stolky, Giovanni Giò Ponti, zdroj: www.piasa.frPonti stolky, Giovanni Giò Ponti, zdroj: www.piasa.fr

Giò Ponti měl asi opravdu rád dobrou kávu. Jak jinak si vysvětlit, že je kromě bezpočtu stolků i autorem ikonického „pressovače“ La Cornuta pro firmu Pavoni? Jeho La Cornuta svým nadčasovým vzhledem, stejně jako pravá dáma, ničím neprozrazuje datum svého narození (1948).

La Cornutta, Giò Ponti, zdroj: www.italianways.comLa Cornutta, Giò Ponti, zdroj: www.italianways.com

La Cornutta, Giò Ponti, zdroj: www.stylepark.comLa Cornutta, Giò Ponti, zdroj: www.stylepark.com

Pokud kávová zrna nameleme jen o stupínek hruběji než do džezvy, ale stále ještě velejemně, preferujeme pravděpodobně kávu stylu moka. Klasikou v její přípravě jsou samozřejmě konvičky - „bialettky“. Pokud se jméno firmy bez rozpaků masově a někdy i zcela obecně aplikujena typ produktu, už to něco znamená. To čeho dosáhl „Lux“ na poli úklidu, dokázala italská „Bialetti“ v odvětví kuchyňských spotřebičů… “Bialettka“ je zkrátka pojem.

Ikonická Bialetti drží dech s dobou, a tak kromě tradičních hliníkových modelů nabízí i nerezové a to i takové, které fungují na v současnosti tolik oblíbených indukčních vařičích. Kromě materiálové inovace tu máme i změny formální: důkazem obojího budiž elegantní nerezová konvička Venus.

Venus Bialetti konvička, zdroj: www.coffeecircle.comVenus Bialetti konvička, zdroj: www.coffeecircle.com

Stejnou základní technologii jako Bialetti, pracující s jednoduchým fyzikálním principem rozpínavosti vody při jejím ohřívání, využívá i výrobce Blue Bottle Coffee. Přichází s dalším materiálovým posunem: dlouhá, korkem opatřená rukojeť vyrůstající ze spodní části takto spíš připomíná již zmíněnou džezvu a keramická horní část udržuje nápoj v optimální teplotě.

Blue bottle coffee konvička, zdroj: www.imprintculturelab.comBlue bottle coffee konvička, zdroj: www.imprintculturelab.com

Meleme jen středně? Tedy na „drip“? V oblasti překapávané kávy jednoznačně vítězí designovými cenami již hojně ověnčený solitér Theo dánské firmy Stelton.

Theo překapávač, zdroj: www.stelton.dkTheo překapávač, zdroj: www.stelton.dk

Z řady „alchymistických“ pokusů na poli přípravy kávy jmenujme snad jen vizuálně pozoruhodný The Bodum Coffee & Tea Maker.

The Bodum Coffee & Tea Maker, zdroj: www.yankodesign.comThe Bodum Coffee & Tea Maker, zdroj: www.yankodesign.com

Přeskočme nyní všechny ostatní chemexy, aeropressy, vacuum-poty a další hity současnosti, jež jsou sice technologicky i gastronomicky velmi zajímavé, ale zatím zůstávají spíš ve fázi designové výzvy a obraťme svou pozornost od přípravy kávy k jejímu servírování.

Prvotřídní káva jen do nejjemnějšího porcelánu! V této oblasti určitě nezklame nic z portfolia německých firem RosenthalKahla. Kahla se aktuálně prezentuje kolekcí Café Sommelier, které dala tvář designérka Barbara Schmidt.

Café Sommelier, Kahla, zdroj: kahlaporzellan.comCafé Sommelier, Kahla, zdroj: kahlaporzellan.com

Pokud máte hektický den a naopak nemáte čas „vysedávat nad porcelánem“ proč nevzít zavděk rychlou vzpruhou v podobě „coffee to go“. Výše zmíněná Kahla například přichází s ekologickou alternativou jednorázových kelímků. Její porcelánový Coffee 2 Go (design: Lisa Keller) je na několika místech opatřen silikonovými prvky (technologie „Magic Grip“), které umožňují bezpečné uchopení. Ze silikonu je vyrobeno i víčko, které svým lehce prohnutým tvarem dovoluje kelímky stohovat na sebe. 

Coffee2go, Kahla, zdroj: kahlaporzellan.comCoffee2go, Kahla, zdroj: kahlaporzellan.com

Coffee2go, Kahla, zdroj: kahlaporzellan.comCoffee2go, Kahla, zdroj: kahlaporzellan.com

A na závěr malé uspěchané poselství: v poslední době oblíbené spojení termosky / termohrnku a pístu na french press nabízejí v důstojné podobě například firmy BodumAsobu. Když do práce hekticky, tak alespoň stylově, že…

Asobu frenchpress, zdroj: www.asobubottle.comAsobu frenchpress, zdroj: www.asobubottle.com

A teď je čas si takovou dobrou kávu i vychutnat. Zveme vás na Standart Festival Prague, který po úspěšných zastávkách v Bratislavě a Vídni, dorazí i do Prahy. Standart znáte možná jako stylový magazín z evropských i světových kaváren. Nejste daleko, protože autoři magazínu propojují kávu, design a koktejly nejen na papíře! Festival bude setkáním milovníků dobré kávy a krásného designu.

KÁVA + DESIGN + KOKTEJLY = Standart Festival, 18. 5. 2016, Paralelní polis, Praha, zdroj: Standart FestivalKÁVA + DESIGN + KOKTEJLY = Standart Festival, 18. 5. 2016, Paralelní polis, Praha, zdroj: Standart Festival

V sobotu 18. června si udělejte čas. Kávou a designem ožije Paralelní polis v Holešovicích. 

Galerie

Další články