Zavřít

Milí designéři,
chceme zjistit, jak vám novinky o vašem oboru zprostředkovat co nejlépe.

Pomozte nám zodpovězením 7 otázek
Pracovna spojena s domem krytou pěšinou od architektů D. Baudise a D. Rohana ze studia DDAANN; zdroj: Alexandra Timpau Pracovna spojena s domem krytou pěšinou od architektů D. Baudise a D. Rohana ze studia DDAANN; zdroj: Alexandra Timpau

O soukromí a volnou parcelu bude v budoucnu nouze. Studio DDAANN nalezlo možné řešení

Architektonickému duu ze studia DDAANN Danu Baudisovi a Danielu Rohanovi vyrostl nový rodinný dům. Tentokrát pro rodiče se dvěma holčičkami. Přišli s řešením, jak postavit dům na malém pozemku na jednom z okrajů Prahy.

Dům přes dvůr, jak se nazývá, se prolíná s výškovou bytovou výstavbou a hustou zelení.  Architekti ze studia DDAANN Daniel Baudis a Daniel Rohan si poradili i s velmi úzkou parcelou, která s daným místem komunikuje a využívá jeho klady.  Dům je rozdělen na rodinný dům a malou pracovnu přes dvůr.

Dům přes dvůr od architektů Daniela Baudise a Daniela Rohana, studio DDAANN; zdroj: Alexandra TimpauDům přes dvůr od architektů Daniela Baudise a Daniela Rohana, studio DDAANN; zdroj: Alexandra Timpau

Nový domov rodiny je orientován bílým dřevěným obkladem, sedlovou střechou s jednoduchou fasádou a hlavním vstupem na místní komunikaci. Do zbývajících stran jsou rozmístěny tři základní rozměry čtvercových oken ( velká fixní, menší otvíravá a nejmenší „střílny“) tak, aby v každé z místností bylo dostatek světla. Nejmenší „střílny“ prosvětlují pobytové platformy v otevřeném krovu.

Prosvětlené schodiště, Daniel Baudis a Daniel Rohan, studio DDAANN; zdroj: Alexandra TimpauProsvětlené schodiště, Daniel Baudis a Daniel Rohan, studio DDAANN; zdroj: Alexandra Timpau

Dům přes dvůr, dvůr skrz dům…

Pracovna je spojena krytou pěšinou s prkenným hrazením a posuvnými vraty s vlastním zázemím. Příležitostně se dá využít i jako hostinský pokoj. Propojení tomu dává nový vjem a vytváří tak pro práci klidné místo.

Pohled z pracovny, Daniel Baudis a Daniel Rohan studio DDAANN; zdroj: Alexandra TimpauPohled z pracovny, Daniel Baudis a Daniel Rohan studio DDAANN; zdroj: Alexandra Timpau

Obě části domu jsou pocitově propojené díky velkým proskleným stěnám a posuvným vratům, která se se dají využívat dle potřeby a nálady. Můžete nechat proudit zahradu kolem domu, nebo při jejich uzavření tak vytvořit z dvora intimnější zákoutí.

Dvůr, Daniel Baudis a Daniel Rohan, studio DDAANN; zdroj: Alexandra TimpauDvůr, Daniel Baudis a Daniel Rohan, studio DDAANN; zdroj: Alexandra Timpau

Galerie

Další články