Zavřít

Milí designéři,
chceme zjistit, jak vám novinky o vašem oboru zprostředkovat co nejlépe.

Pomozte nám zodpovězením 7 otázek
Lasagneria, zdroj: BoysPlayNice Lasagneria, zdroj: BoysPlayNice

Bary, bistra, hospody: Jak architekti vaří stylové interiéry

Příjemný podnik. Co to ale znamená? A co udělá architekt, když po něm chce restauratér nebo kavárník, aby vytvořil „příjemné prostředí“? O tom je několik rozhovorů s autory pražských podniků, které se nám zdají docela příjemné. Tentokrát architekt Martin Šenberger ze studia mar.s architects. Rozhovor odvysílalo Radio 1.

Lasagne s dýní a pavoučí síť

Lasagnerie na pražských Vinohradech nabízí na podzim lasagne s dýní. Tak jako je dýně populární a módní zelenina, také restaurace Lasagneria italských majitelů Fabrizie Falchi a Gabriela Lanni je nová a trendy. A přesně to říká i její interiér. Nábytek ze světlé překližky, parkety přecházející v dlažbu, nebo žárovky Edison se silným svítícím vláknem, tohle všechno je typické „hipsterské“ tvarosloví. Mají tu ovšem i prvky, které se jinde nenajdou. Třeba velký stůl, z nějž vyrůstají bylinky anebo výplet pod stropem – místo podhledu tu mají jakousi umělou pavoučí síť, spotřebovalo se na ní údajně tři kilometry provázku.

Lasagneria, zdroj: BoysPlayNiceLasagneria, zdroj: BoysPlayNice

Interiér navrhl pražský atelier mar.s architects. V tomhle studiu vznikly návrhy pro řadu oblíbených pražských podniků – za poslední tři roky jsme jich s vedoucím ateliéru Martinem Šenbergerem napočítali sedm. Kromě Lasagnerie třeba ještě Nejen bistro v Karlíně, Pipca na Letné, pivovar Spojovna na Jižním městě. Všechny spojuje právě to, že nemají nic proti módním prvkům a trendům, naopak většinou je následují. A že je uplatňují se znalostí provozu i potřeb hostů a zpravidla to funguje.

Pipca, zdroj: BoysPlayNicePipca, zdroj: BoysPlayNice

„Důležité je, aby restaurace měla silný koncept, jasně věděla, co chce a interiér se tomu pak musí přizpůsobit,“ říká Martin Šenberger. Snaží se, aby v každém podniku bylo něco, co gastronomický koncept podtrhuje. V Lasagnerii jsou až z ulice vidět lákavé pekáčky s lasagnemi, které se nahřívají na desce přímo vedle baru. Letenské bistro Pipca se specializuje na kuřata a každý, kdo přijde už od dveří vidí otáčející se drůbež v grilu zvaném rotiserie.

„Nadčasovost a příjemnost“

Jsou také věci, které fungují univerzálně? „Základem je volba správného prostoru a místa,“ říká Martin Šenberger. Důležitý je podle něj kontakt s vnějším prostředím, ideálně velká okna. Vnitřní prostor rovněž nechat co možná otevřený. A pak použít ty správné materiály, které lidé hodnotí jako příjemné: „Dřevo, cihla, betonová podlaha, ty používáme v jejich nepřirozenější formě,“ říká. „Aby se člověk s interiérem dokázal identifikovat a bylo mu to blízké.“

Nejen Bistro, zdroj: BoysPlayNiceNejen Bistro, zdroj: BoysPlayNice

Proto se také snaží nechávat všude nějakou stopu, která aktuální módnost přesahuje. Takže třeba v Nejen bistru v Karlíně jsou zdi očištěné na cihlu a hrubé zdivo jen natřené bílou barvou. Není to v tomto případě jen dekorace, ale vzpomínka – je to tak už od povodní v roce 2002, kdy byl prostor skoro až ke stropu pod vodou.

Každý architekt má možnost pozvat všechny do nějakého svého podniku, aby sami posoudili jeho „příjemnost“ – Martin Šenberger zve na kuře do Pipcy na Letné.

Martin Šenberger v pivovaru Spojovna. Foto BpN.Martin Šenberger v pivovaru Spojovna. Foto BpN.

Rozhovor s Martinem na Radiu 1 si můžete poslechnout zde.

Galerie

Další články